B-körkort


Hos oss på Niklas trafikskola kan du få hjälp med din körkortsutbildning för automat eller vanlig manuellt växlad- bil.  Vi har den kunskap och rutin som krävs för att du skall uppnå de höga krav Trafikverket och trafiken kommer att ställa på dig i framtiden.

 

FEM STEG PÅ VÄGEN MOT DITT KÖRKORT


  1. KÖRKORTSTILLSTÅND

För att kunna börja övningsköra och påbörja din utbildning måste du först ansöka om körkortstillstånd. Hör av dig till oss så bokar vi in en tid då vi hjälper dig med ansökan. Vi hjälper dig även med syntestet som måste genomföras i samband med ansökningen. Därefter rapporterar vi dig elektroniskt till Transportstyrelsen som behandlar ansökan efter att du betalt in avgiften för körkortstillstånd. Det tar i regel 1-2 veckor innan du får ditt körkortstillstånd.  2. ÖVNINGSKÖRNING OCH INTRODUKTIONSUTBILDNING
Om du tänker övningsköra privat måste du och den du ska köra med numera enligt lag gå en handledarutbildning/instroduktionsutbildning.
Läs mer här.  3. TEORI- OCH KÖRUTBILDNING

  Teoriutbildning
När du betalat ett startpaket eller teoriavgift får du dina böcker och kan börja med teoridelen av utbildningen som består av teorilektioner och datorprov.
Förutom de ordinarie datorproven har du även tillgång till datorbaserade repetitionsprov samt ett slutprov som påminner om Trafikverkets kunskapsprov. Samtliga övningsprov kan göras hemifrån istället för på trafikskolan om det passar dig bättre.


  Körutbildning
Parallellt med teorin erbjuds du trafiklektioner i bil. Trafiklektioner bokar du antingen in själv via din inloggning på elevcentralen eller genom att du tar kontakt med trafikskolan.
Din handledare vid privat övningskörning är välkommen att följa med i bilen under lektionerna.  4. RISKUTBILDNING DEL 1 OCH DEL 2

  Riskutbildning 1
Riskutbildning del 1 är enligt lag en obligatorisk del i din körkortsutbildning som behandlar olika risker i trafiken, så som alkohol, övriga droger, och trötthet. Det här momentet kan du med fördel boka in hos oss tidigt i din utbildning.
Läs mer här


  Riskutbildning 2
Riskutbildning del 2 är enligt lag en obligatorisk del i din körkortsutbildning. Det här momentet som behandlar halkbana inklusive hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden, skall göras i slutet av din utbildning. Din trafiklärare kommer att tala om för dig när det är dags för dig att genomföra riskutbildningen på Olofströms Trafikövningsplats och kommer i samråd med dig att boka in ett utbildningstillfälle.

En godkänd riskutbildning är giltig i 5 år. Både del 1 och del 2 måste vara genomförda och godkända innan kunskapsprov och körprov genomförs.


  5. KUNSKAPSPROV OCH KÖRPROV
Kunskapsprovet och körprovet (uppskrivning och uppkörning) bokas så att de ligger under samma eller intilliggande dag. Skulle något av proven underkännas har du upp till 2 månader på dig att göra ett omprov.

Vid eventuella frågor, ring eller kom ner på kontoret så får du mer information!